maanantai 20. huhtikuuta 2015

Täytetyt uppopaistetut kookos-lime-donitsit






Toukokuun alku on meille kaikille askel kesää kohti: lämpö alkaa jo näyttää merkkejä itsestään, kokeissa tehdään viimeinen loppurutistus ja bussin ikkunasta näkyvät rinteillä kasvavat voikukat ja valkovuokot. Koko kuukausi on kesän odotusta ja täynnä menoa ja juhlaa äitienpäivästä ylioppilasjuhliin. Oli sinulle sitten kevään tärkein tapahtuma euroviisut tai jääkiekon MM-finaali, on toukokuu oodi kesälle. Prologi ilolle ja lämmölle, vapaudelle. On siis luonnollista, että tämän kuukauden starttaa koko juhlavuoden kenties hauskin juhla, vappu.

Jos jouluun kuuluvat olennaisena osana piparkakut ja joulutortut, ei vappua tule ilman mehevää munkkia ja simaa. Viime aikoina on ollut trendinä donitsit, nuo perisuomalaisten munkkien amerikanserkut. Useimmiten donitsipellillä leivottuina kakkuversioina. Itse emme kuitenkaan peltiä omista, ja mielestäni oikean vappudonitsin on oltava mehevä, rasvassa paistettu ja runsaalla kuorrutteella koristeltu. Kun herkkuja uppopaistaa vain kuitenkin kerran vuodessa, sallimme sen terveyshaittoineen itsellemme vappuna. Keväisiin makuihin kuuluu ehdottomasti lime, ja kun huhtikuun ruokahaasteteemaksi tuli kookos, yhdistimme nämä maut syntiseksi, täytetyksi kookos-lime-donitsiksi.

Suomessa donitsien aatelia on ehdottomasti Arnolds, ja oikea donitsi onkin perinteisesti hiivalla kohotettu. Donitsitaikina saa kookoksen makua ja täyteläisyyttä maidon asemesta käytetystä kookosmaidosta, ja kirpakka limetäyte luo siihen tarvittavaa raikkautta. Kuorrutuksena on kookoksella maustettu glaze, jonka pinnassa olevat kookoshiutaleet tuovat jokaiseen puraisuun kookoksen makua ja erilaista suutuntumaa, ja toki tuovat donitsille hauskan ja helpon koristeen.

Kokonaisuutena näistä voi sanoa, että tuli tosi freesejä! Kookos ja lime maistuvat molemmat sopivasti, eivätkä yritä lyödä toinen toistaan varjoon. Donitsit eivät ole kovinkaan suuria, joten näitä jaksaa hyvin syödä vappupöydän jälkkärinä siman kera. Kokeilkaa ihmeessä!

Kookos-lime-donitsit (noin 25-30 donitsia)

Kookosdonitsitaikina
1 rkl kuivahiivaa
0,5 dl lämmintä vettä (+42 celsiusastetta)
tlk (400 ml) kookosmaitoa, josta osa käytetään myös kuorrutteeseen
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
ripaus suolaa
11-12 dl vehnäjauhoja
75g voita

1. Liuota kuivahiiva pienessä kulhossa lämpimään veteen, ja anna seistä viiden minuutin ajan. Hiivan pitäisi herätä ja veteen syntyä kuplia sen merkiksi. Sulata voi mikrossa ja jäähdytä.
2. Kaada kookosmaito mikronkestävään kulhoon. Ota erilliseen astiaan puoli desiä "kookoskermaa" - kookosmaitopurkista löytyvää paksua, valkoista tahnaa. Lämmitä mikroastiassa oleva kookoskerma ja nestemäinen kookosvesi kädenlämpöiseksi, jolloin ne on helppo sekoittaa tasaiseksi: sekoita vispilällä kookosseosta kunnes siitä on tullut paksua mutta juoksevaa, tasaista kookosmaitoa.
3. Sekoita kulhossa kookosmaito (jota on siis 3,5 dl), sokeri, ripaus suolaa ja kananmunat. Lisää hiivavesi ja vatkaa tasaiseksi.
4. Lisää 5 dl vehnäjauhoja ja sekoita vispilällä. Lisää voisula ja vatkaa, kunnes taikinaan alkaa syntyä sitkoa. Lisää loput vehnäjauhoista vähitellen, ja siirry alustamaan taikinaa käsin tai koneella. Donitsitaikinaa on alustettu tarpeeksi, kun se tuntuu kimmoisalta ja irtoaa kulhon seinämistä.
5. Anna taikinan kohota lämpimässä peitettynä noin tunnin ajan.

Lime curd/limetahna
3 limeä
3 keltuaista
4 rkl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
n. 1 dl sokeria
2,5 dl vettä
1 rkl voita

1. Raasta kahdesta limestä uloin, vihreä kuori, "Rullaa" limejä tasoa vasten kämmenellä painaen rikkoaksesi limejen hedelmälihan seinät, jolloin mehu irtoaa paremmin. Purista limeistä mehu.
2. Sekoita kaikki aineet voita lukuunottamatta kattilassa, ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Keitä tahnaa jatkuvasti hämmentäen, kunnes se muuttuu paksun hyytelömäiseksi.
3. Anna jäähtyä ja siirrä pursotinpussiin.

Donitsien valmistus

paketti munkinpaistorasvaa
korkea, metallinen kattila JA kansi

1. Kaulitse donitsitaikina puolen senttimetrin paksuiseksi levyksi, ja leikkaa siitä halkaisijaltaan noin 9-10 cm olevia ympyröitä.
2. Pursota limetäytettä jokaiselle taikinakiekolle rengas, jonka halkaisija on noin 6 cm.
3. Nyt tee jokaisesta ympyrästä donitseja: käännä ympyrän reunat täyterenkaan yli ympyrän keskelle rypyttäen taikinan reunaa, ja paina ulkoreunan taikina tiukasti keskustaan, jotta siitä muodostuisi täydellisen umpinainen suoja täytteelle.
4. Käännä rinkula toisin päin ja tee donitsin keskelle reikä sormella. Pyöritä donitsirinkilää sormen ympärillä rauhallisesti muutama kierros suurentaaksesi keskustan reikää. Laita pellille kohoamaan sileä, rypyttämätön puoli ylöspäin.
5. Kohota donitseja liinan alla 30 min.
6. Kuumenna munkinpaistorasva kattilassa. Suosittelen käyttämään munkinpaistorasvaa, sillä sitä käyttämällä syntyvät ilmavimmat donitsit. Öljy on tarpeeksi lämmintä, kun sen lämpötila on 170-180 celsiusastetta tai kun tiputat pienen palan taikinaa öljyyn, se nousee tiristen pintaan ja muuttuu toiselta puolelta kullanruskeaksi minuutissa.
7. Paista donitseja 3-4 kerrallaan. Laske donitsi reikäkauhalla öljyyn, ja anna ensin rypytyksiä sisältävän puolen paistua. Käännä donitsi, kun sen öljyssä paistunut puoli on kullanruskea tai hieman tummempi eli "donitsinvärinen". Kun donitsi on kypsä, nosta se reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna jäähtyä. Jokaisen donitsin paistamisessa kestää noin 3-5 minuuttia.
8. Kun donitsit ovat jäähtyneet, voit valmistaa kuorrutteen.

Kuorrute 
2,5 dl tomusokeria
0,5 dl kookoskermaa
ripaus suolaa
maitoa
3-4 dl kookoshiutaleita

1. Sekoita kulhossa tomusokeri, suola, kookoskerma ja 1 rkl maitoa. Lisää maitoa 1 rkl kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva kuorruttamiseen. Kun valutat kuorrutetta, tulisi sen pintaan jäädä kuvio, joka tasaantuu vasta heiluttaessa kulhoa kevyesti.
2. Kaada kookoshiutaleet toiseen kulhoon.
3. Dippaa jokaisen donitsi päällimmäinen puoli kuorrutteessa, ja pyyhi ylimääräinen kuorrutus kulhon reunaan. Dippaa kuorrutettu donitsi välittömästi kookoshiutaleissa, ja pyörittele sitä hieman saadaksesi kookoshiutaleet tarttumaan kaikkialle kuorrutukseen.
4. Anna kuorrutuksen jähmettyä.

Hyvää vappua!

Ella ja Ronja

1 kommentti:

  1. Onneksi olkoon It's cookie dough though!!
    Huhtikuun ruokahaaste on nyt päättynyt ja sinut on valittu voittajaksi.
    Kiitos myös muille kisaajille!
    Toukokuun haastepostaus julkaistaan viim. 3.5 tai kunnia siirtyy seuraavalle.
    Onnea vielä ja hyvää vappua!! :)

    VastaaPoista